Uncategorized

Skal du kaste møbler i Oslo eller andre steder? Slik går du frem!

1. november 2023

Enten du skal kaste en seng, sofa eller et spisebord, er det lurt å tenke over både sortering og frakt til gjenvinningsstasjonen. Hva slags avfallskategori er møbler i, og hva skjer egentlig med stoler og andre ting du leverer inn?

Her er noen tips til deg som skal kaste møbler – enten det er i Oslo, Bergen eller andre steder!

Sortering av møbler du skal kaste 

Dersom du har mange møbler som skal kastes, kan det være lurt å sortere disse før bortkjøring. Det er nemlig ikke gitt at alle møbler skal sorteres i samme kategori på gjenvinningsstasjonen.

Skal du for eksempel kaste møbler i Bergen, kan disse leveres inn hos en av BIR sine gjenvinningsstasjoner. Her skal stoler og senger sorteres som «diverse store ting», mens sofaer regnes som «restavfall». Eventuelt kan sofaen leveres til ombruk.

Tenk også over hvordan du skal sortere annet interiør, som for eksempel gulvtepper og andre produkter. Hos BIR skal dette sorteres som restavfall, mens gardiner skal sorteres som tekstiler. Om du skal kaste et badekar derimot, sorteres avfallet som porselen og keramikk.

Det samme gjelder dersom du skal kaste møbler i Oslo. Her skal sofaer leveres som brennbart restavfall eller gå til gjenbruk. Dersom du skal kaste en madrass, regnes også dette som restavfall. Møbler som er laget av tre (f.eks. en stol) sorteres som nettopp trevirke.

Storsekker gjør kasting av søppel og møbler enklere 

Siden ulike typer møbler og inventar ofte skal sorteres ulikt, er det smart å ha gode sorteringsløsninger. Kanskje du skal kaste en madrass, gardiner og et badekar, samt andre ting? Et tips er å sortere avfallet i såkalte big bags eller storsekker.

Disse sekkene er romslige og slitesterke, og rommer typisk mellom 800 og 1 800 liter. En sekk på 800 liter tåler opptil 1 250 kg, og er ypperlig enten du skal kaste småelektrisk, et badekar, gulvtepper eller spisestoler. 

Ha gjerne flere sekker stående på opprydningsstedet, slik at du enkelt ser hva som skal kastes hvor. Dette gjør jobben enklere for deg når avfallet skal sorteres på gjenvinningsstasjonen. Husk at feilsortering kan medføre kjedelige ekstragebyrer! 

Bortkjøring for deg som skal kaste møbler

Enten du skal kaste møbler i Stavanger, Oslo, Bergen eller andre steder, må avfallet fraktes fra A til B. Før du kjører avfallet til gjenvinningsstasjonen, må det lastes over på kjøretøyet og sikres tilstrekkelig. Dette kan være slitsomt og tidkrevende.

Samtidig er det ikke alle som har kjøretøy som er praktiske når det kommer til frakt av store møbler. Mange biler mangler tilhengerfeste, og det er slettes ikke alle som er komfortable med å kjøre med tilhenger.

Husk imidlertid på at det er mulig å få hjelp med bortkjøring når du skal kaste møbler. I Oslo, Bergen, Stavanger og andre steder, finnes det mange tilbydere av tjenester som dette. 

Er det snakk om store avfallsmengder, for eksempel i forbindelse med storopprydning i borettslaget eller flytting, kan sortering i big bags være en god løsning. Så snart sekkene er fylt opp, kan man bestille henting med kranbil. Enkelt og trygt!

Hva koster det å kaste møbler i Bergen, Oslo og resten av landet?

Når man leverer møbler til gjenvinningsstasjonen, kan man regne med at man må betale en liten avgift. Hvor mye du må betale, vil imidlertid kunne avhenge fra kommune til kommune, og ikke minst – avfallstype og -mengde.

Besøk gjerne nettstedet til din lokale gjenvinningsstasjon for informasjon om priser. Her vil du som regel kunne søke opp avfallstypen, og deretter få oversikt over eventuelle kostnader.

Skal du for eksempel laste møbler i Trondheim? Ifølge Trondheim Renholdsverk, kan du kaste diverse møbler gratis ved Heggstadmoen gjenvinningsstasjon. Brukbare møbler kan leveres inn gratis, da disse kan gå til gjenbruk. Ødelagte eller skitne møbler sorteres som restavfall, og her vil det være et gebyr. Restavfall koster her 1,70 kroner per kilo (2023).

Hva skjer med møblene du kaster?

Noen av møblene du leverer inn vil kunne gjenbrukes. Enkelte avfallsmottak har egne bruktutsalg der pent brukte møbler selges videre til en gunstig pris. Andre ganger kan deler av møblene gjenbrukes i produksjon av nye produkter.

I andre tilfeller er møblene så slitte, skitne eller ødelagte at de må sorteres som restavfall. I så fall er det ofte snakk om brennbart restavfall, og møblene vil da brennes. Men også her vil avfallet komme til nytte, for eksempel i form av energigjenvinning.

Skal du for eksempel kaste en overmadrass, et stort gulvteppe eller en dørmatte, vil dette normalt sett måtte sorteres som ødelagte tekstiler som skal brennes. Er det derimot snakk om pent brukte gardiner, kan materialet gjenvinnes. 

Hvor kan jeg kaste møbler?

I de fleste kommuner vil du finne minst én gjenvinningsstasjon som tar imot møbler og annet interiør som skal kastes. Dersom du er usikker, anbefaler vi deg å søke på «kaste møbler + ditt hjemsted» på nett. Du vil da få oversikten du trenger.

Ønsker du for eksempel å kaste en sofa eller seng i Oslo, finner du avfallsmottak både på Grefsen, Smestad, Haraldrud og Ryen. På mindre steder finnes det kanskje ikke like mange muligheter, og for noen kan reiseveien bli lang.

Bestill big bags og henting av møbler som skal kastes

Har du planer om å kaste møbler i Trondheim, Oslo, Bergen eller andre steder? Dersom det er snakk om store mengder, kan storsekker bidra til enklere sortering. Hos Avfallsekk.no finner du robuste storsekker som egner seg godt til sortering av både møbler og andre materialer.

Så snart sekkene er fylt opp, kan du bestille henting. Vi vil da komme med en kranbil og hente avfallssekkene før vi transporterer tingene dine til nærmeste gjenvinningsstasjon. 

Du kan enkelt bestille storsekker på nett, og deretter få disse levert i posten. Vi tilbyr også henting og bortkjøring i hele landet, slik at du enkelt blir kvitt møblene som skal kastes. Spar tid og krefter, og la oss ta oss av sikring, transport og levering.

Ønsker du å kaste møbler på en smart og enkel måte? Bestill big bags i dag