Uncategorized

Sorter hageavfall i sekk – fra Bærum til Bergen!

1. november 2023

Når det skal ryddes opp i hagen eller uteområdet til borettslaget eller bedriften, vil det fort bli en del hageavfall. Mange tror at de må sortere hageavfall i container, men det finnes et billigere og mer fleksibelt alternativ: Nemlig storsekker eller big bags!

Her ser vi nærmere på sortering av hageavfall i sekk, og hvilke muligheter du har.

Først og fremst: Hva regnes som hageavfall?

Det er ikke gitt at alt avfallet som oppstår når du rydder i hagen er hageavfall. En tommelfingerregel er at avfallskategorien inkluderer biologisk nedbrytbart materiale som finnes i hager og andre uteområder. Hageavfall inkluderer blant annet følgende:

• Hageplanter (ikke svartelistede planter)

• Løv

• Gressklipp

• Kvist

• Greiner

Noen planter er svartelistet, og regnes som fremmede arter i norsk natur. Disse skal ikke sorteres sammen med øvrig hageavfall, men i egne transparente plastsekker. Sørg for at sekken knytes godt sammen, slik at frøene ikke kan spre seg.

Hva gjør man med hageavfallet?

Det er ifølge forurensningsloven forbudt å kaste hageavfall i norsk natur. Husk på at hageplanter som regnes som ufarlige å ha i hagen, fort kan utgjøre en trussel om dumpes i skogholt eller andre steder. Mange planter kan spre seg og fortrenge det biologiske mangfoldet.

Av den grunn er det viktig å levere hageavfall til et godkjent avfallsmottak. Dersom det er snakk om svartelistede planter, må disse leveres separat i tette sekker på gjenvinningsstasjonen.

Hageavfall i container eller sekk?

Det er enklere å sortere avfall riktig om du har flere sekker, fremfor én stor container. Siden det er viktig å levere hageavfall til en avfallsstasjon, er det smart å ha gode sorteringsmuligheter når du rydder i hagen. Foruten hageavfall, kan man ha avfall i form av steiner, jord eller planker. Dette skal sorteres separat.

Det finnes små hageavfallssekker. Biltema og lignende forhandlere selger varianter laget av papir. Er det snakk om veldig små avfallsmengder, kan dette være et alternativ. Man kan også ha hageavfall i pose, men kvist og spisse materialer lager fort hull i plasten.

I mange tilfeller vil det være mer hensiktsmessig å bruke big bags. Dette er store og robuste avfallssekker som kan hentes med kranbil etter at de er fylt opp. De rommer gjerne 0,8–1,8 m3, og er laget av et slitesterkt materiale.

Robuste storsekker er ypperlige for deg som har en stor hage med mye avfall. De passer også for borettslag, sameier og bedrifter som skal rydde uteområdene. En container kan også gjøre nytten, men er ofte mer plasskrevende og vanskelig å plassere. Fremfor én container, kan du for eksempel ha tre storsekker. Dette letter også sorteringsjobben betraktelig.

Hva skjer med hageavfall?

Det finnes avfallsstasjoner som tar imot gress, løv, kvister og lignende avfall. Bor du for eksempel i Bergen, kan du levere hageavfall hos BIR. Lignende stasjoner finnes i hele landet. Etter at avfallet er levert til gjenvinning, vil det gradvis bli om til jord.

Husk at både greiner, gress, løv og lignende avfall er biologisk nedbrytbart. Etter hvert som avfallet råtner, blir det om til god, næringsrik jord som kan brukes i hager, parker eller landbruk!

Har du hageavfall? Henting forenkler jobben!

Er det snakk om store mengder hageavfall, kan det være tungvint å skulle frakte dette til avfallsstasjonen på egen hånd. Her er naturligvis mengden avgjørende. Dersom du har en liten pose med avfall, er det selvfølgelig enkelt å frakte avfallet til mottaket med egen bil.

Har du større mengder, vil du sannsynligvis ha behov for en tilhenger. Men dette er ikke noe alle er komfortable med å bruke, og ikke alle biler har tilhengerfeste. Henting av hageavfall kan da være en nyttig tjeneste.

Hageavfall i container må normalt sett hentes av en lastebil. Om du har fylt big bags med avfall fra hagen, er det også mulig å bestille henting med kranbil. 

Uansett – henting av hageavfall innebærer at avfallet fraktes direkte til et godkjent mottak. Du slipper derfor å tenke på lasting, transport og levering, noe som forenkler jobben og lar deg spare tid.

Bestill hageavfall-henting i Oslo og resten av landet

Borettslag, sameier, bedrifter og privatpersoner i hele landet kan ha bruk for en opprydning i hagen. Enten du har store mengder hageavfall i Oslo, Nesodden, Moss, Larvik eller andre steder, er det heldigvis mulig å bestille henting. 

Dersom du har fylt big bags med avfall, kan vi i Avfallsekk hente sekkene for deg ved hjelp av en kranbil. Dette er noe vi tilbyr i hele Norge! Vi henter hageavfall i Bodø, Bergen, Stavanger og andre byer, men også på småsteder.

Hvor lang tid tar henting av hageavfall? 

Dette avhenger noe av lokalitet og mengde. I de fleste tilfeller vil henting av hageavfall skje innen 14 virkedager fra tidspunktet du bestiller tjenesten. Men det vil i ofte være kortere ventetid enn dette.

Trenger du henting i Oslo eller andre sentrale steder, vil hentingen som regel kunne gjøres på kortere varsel. Når avfallet hentes, kan du samtidig få levert nye storsekker dersom det er behov for dette.

Hvordan bestille hageavfall-henting?

Enten du ønsker å bestille hageavfall-henting i Trondheim, Oslo eller andre steder, kan du enkelt gjøre dette på nett. I bestillingsskjemaet oppgir du blant annet antall sekker, hentested, hentemetode, fakturaadresse og betalingsmetode.

Dette gjør det enkelt for deg å tilpasse bestillingen etter eget behov, og bestillingsprosessen tar ikke mer enn et par minutter.

Trenger du sekker til hageavfall?

Hos Avfallsekk finner du storsekker som kan brukes til sortering av hageavfall, stein, jord, treverk og andre avfallstyper. Våre big bags er robuste, og egner seg derfor godt når du skal sortere avfall som spisse greiner og kvister.

Velg mellom standard big bags på 800 liter, og store big bags som rommer hele 1 800 liter. Så snart sekkene er fylt opp, kan du bestille henting via nettsiden vår. Vi frakter hageavfallet til et godkjent avfallsmottak, slik at avfallet håndteres på best mulig vis.

Enten du bor på Bygdøy, i Stavanger eller andre steder i landet, gjør vi det enkelt for deg å bli kvitt avfallet.

Bestill sekker til hageavfall i dag!