Søppelposer til ulike typer avfall
1. november 2023Når enkelte avfallstyper skal sorteres, er det smart å ha egne søppelposer å samle søppelet i. Dette gjelder kanskje særlig for deg som har restavfall eller matavfall. Samtidig kan det være behov for større sekker dersom det er snakk om tunge eller store avfallstyper.
Her ser vi nærmere på ulike typer søppelposer og -sekker for ulike behov. Finn den løsningen som passer deg best!
Hvor stor søppelpose trenger jeg?
Søppelposer på rundt 20 liter egner seg ofte godt til restavfall hjemme eller på arbeidsplassen. Poser på denne størrelsen vil passe fint oppi en standard søppelbøtte. Dersom man har mye avfall, finner man imidlertid også søppelposer på 30 eller 40 liter.
Er du flink å sortere ut alt avfall som er mulig å sortere, slipper du kanskje unna med små søppelposer på 10 eller 15 liter.
Foruten vanlige søppelposer, finnes det søppelsekker. Disse rommer gjerne rundt 125 liter, og egner seg når du skal kaste litt større avfallstyper eller har store avfallsmengder.
Er det snakk om veldig store mengder, kan storsekker eller big bags være aktuelt. Storsekkene kan gjerne romme et sted mellom 800 og 1 800 liter avfall. Samtidig er de robuste, og kan tåle langt mer vekt enn søppelsekker.
Søppelposer til restavfall
Restavfall er restene av avfall du sitter igjen med etter at alt som kan sorteres er sortert ut. I denne kategorien finner vi for eksempel snus, tilgriste pizzaesker, tyggegummi, bleier og støvsugerposer – for å nevne noe.
Det er ingen hemmelighet at restavfall kan lukte, og mange foretrekker derfor å bruke søppelposer med snor. Da kan man enkelt lukke posen så snart den er full. Du kan også knyte posen, men det er enklere å fylle den helt opp om den har snøring.
Søppelposer med duft kan også være et alternativ om du synes at restavfallet er illeluktende. Men det kanskje mest effektive, er å gå ut med søppelet ofte nok.
Søppelposer til matavfall
Matavfall sorteres vanligvis i nedbrytbare søppelposer uten plast. Avfallet går som regel videre til enten energigjenvinning, kompostering eller et biogassanlegg. Sistnevnte lar en utnytte både næringsstoffene (som ved kompostering) og energien (som ved energigjenvinning).
Dersom du kaster matavfall i samme pose som restavfall, vil alt gå til forbrenning. Det er derfor lurt å legge det i egne søppelposer, slik at alle ressurser utnyttes fullt ut. Både fruktsteiner, skrotter, kaffegrut, matolje, rekeskall og andre ting kan kastes i posen.
Utfordringen med matavfall er – kanskje ikke så overraskende – at det kan lukte ubehagelig. For å unngå lukt, kan du knyte igjen posen mens den ligger i beholderen. Gå også ut med den så snart den er full.
Søppelsekk – aktuelt ved litt større mengder avfall
Når man har mye avfall som skal kastes, er det ofte lite praktisk å bruke vanlige søppelposer. Søppelsekker kan da være et godt alternativ. Disse kan for eksempel fylles med restavfall eller kildesortert avfall.
I noen kommuner kan det stilles krav om at du bruker en søppelsekk som er gjennomsiktigved levering til gjenvinningsstasjonen. Dette gjelder blant annet i Bergen, der det ikke er tillat å levere avfall i svarte søppelsekker.
Har man en søppelsekk på stativ, kan man enkelt kaste avfall oppi sekken ved behov. Velger du en søppelsekk med håndtak, blir det ofte lettere å forflytte sekken eller knyte den sammen når den er full.
Hvor kan du kjøpe søppelposer?
Du får kjøpt poser til søppel hos mange forskjellige forhandlere. Du finner blant annet søppelposer hos Biltema, Clas Ohlson, Europris og på lignende butikker. Samtidig vil du finne diverse søppelposer på rull i de fleste dagligvarebutikker.
De litt større søppelsekkene fås også kjøpt flere steder. Du kan for eksempel regne med å finne søppelsekker på Jula, Kiwi, Rema 1000 og lignende. Merk deg at gjennomsiktige sekker man får gratis til sortering av plast ikke er ment å bli brukt som søppelsekker for andre avfallstyper.
Når det kommer til matavfallsposer, er dette noe du kan hente gratis hos en rekke gjenvinningsstasjoner. Renovasjonsfirmaet i din kommune kan også ha ordninger der posene legges ut for henting av beboerne i søppelskur i nabolaget.
Er ikke søppelposer og -sekker nok? Vurder storsekker!
Storsekker er laget av slitesterke materialer og egner seg godt for deg som har store mengder avfall. En standard storsekk på 800 liter kan for eksempel fylles med hageavfall, murstein, betong, gips, isolasjon, metall, trevirke, EE-avfall eller lignende.
Disse sekkene er godkjent for å kunne laste hele 1 250 kilo med avfall. Til sammenligning kan en kraftig søppelsekk på 100 liter typisk ikke fylles med mer enn maksimalt 35 kilo avfall. Sånn sett er storsekken et godt alternativ til å fylle flere titalls søppelsekker med avfall.
Har du flere avfallstyper kan det være kjekt å ha flere big bags. Dette gjør det enkelt for deg å sortere avfallet riktig. Du kan for eksempel ha én storsekk til trevirke, én til elektrisk avfall og én til metall.
Bør du velge storsekk eller container når du har mye avfall?
Foruten storsekker, er det også mulig å ha store avfallsmengder i containere. En container er svært robust, og kan som regel fylles uten bekymringer for vektkapasitet eller spisse gjenstander. Dette kan være praktisk om du har veldig mye av én avfallstype.
Men har du flere ulike sorter avfall, kan storsekker ofte være mer praktisk. Du kan da sortere forskjellige avfallstyper i hver sin sekk. Skulle du ha gjort det samme med containere, er du avhengig av svært god plass. Husk at en container kan ta opp mye gulvareal og rom!
Storsekker tar gjerne ikke opp mer enn et par kvadratmeter, og er enkle å plassere rundt omkring på eiendommen. De er blant annet velegnet for sameier og borettslag som skal ha dugnad, eller for bygg- og anleggsfirmaer som genererer ulike typer avfall.
Big bags er samtidig midt i blinken for privatpersoner som har mye avfall i forbindelse med renovering, oppussing, flytting eller hagearbeid.
Bestill storsekker og henting
Hos Avfallsekk.no finner du storsekker av høy kvalitet i ulike størrelser. Bestill sekker og få dem levert til ønsket adresse, og gjør avfallshåndteringen enkel og oversiktlig. Når sekkene er fulle, kan du enkelt bestille henting. Vi kjører avfallet ditt til en godkjent gjenvinningsstasjon for videre behandling.
Enklere blir det ikke!