Uncategorized

Opprydding i hjemmet – slik går du frem

21. september 2022

Opprydding i hjemmet – slik går du frem

Det er lurt å ha en opprydding i hjemmet en gang iblant, slik at boligen og eiendommen for øvrig ikke blir rotete eller utrivelig. Om du holder hjemmet ryddig, blir det også mer boltreplass og langt enklere å holde det rent rundt seg.

Dersom det er en stund siden sist gang du hadde en skikkelig opprydning, kan det kanskje virke uoverkommelig å sette i gang. Har du eiendommen full av skrot og ting du ikke trenger? Her er våre tips til hvordan du går frem på best mulig måte!

1. Planlegg og få oversikt

Før du setter i gang med opprydding i hjemmet, bør du planlegge hva som skal kastes og hva du eventuelt ønsker å beholde. Tenk også over om det er ting du kan selge eller gi bort.

Om det lar seg gjøre, kan du med fordel ta en befaring i boligen din (eller uteområdene) og skaffe deg oversikt over hva du har. Dersom du har mye skrot som ligger i store hauger, er det kanskje ikke så lett å få oversikt over hva du har før du setter i gang med ryddingen.

2. Tilrettelegg for enkel opprydding og kildesortering

Som en del av planleggingsprosessen, kan du gjerne tenke over hvorvidt det vil bli behov for leie av container eller avfallssekk. Har du store mengder skrot som skal gjenvinnes eller kastes, er det ofte enklere å komme i gang om du har et sted å gjøre av alle tingene dine.

Alternativet er kanskje å fylle opp bilen eller en tilhenger med avfall underveis, og kjøre frem og tilbake til avfallsmottaket. Men det er utvilsomt enklere å ha containere eller sekker tilgjengelig, da disse ofte gjør det mulig å transportere alt på en gang.

Det kan være lurt å tilrettelegge med ulike avfallssekker eller andre beholdere utenfor boligen. På den måten kan du enkelt kaste og sortere ulike materialer for seg selv, slik at det blir enklere å kildesortere i etterkant.

Ha for eksempel én sekk for treverk, én til plast og én til papp. Det er også lurt å sortere elektrisk og farlig avfall for seg selv. Pass også på at du sorterer ting du ønsker å selge eller gi bort separat fra resten.

3. Rydd sammen med noen

Når du skal sette i gang med opprydding i hjemmet, vil du fort oppdage at rydding kan være både tidkrevende og slitsomt. Prosessen vil ofte gå mye raskere dersom du kan rydde sammen med noen, enten det er en venn, nabo eller andre bekjente.

Mange synes også at det er hyggeligere å rydde når man har noen å dele prosessen med. Dersom du liker best å rydde i fred og ro, er det imidlertid ingenting i veien med det!

4. Rydd kategorisk

Et annet godt tips til deg som skal ha opprydding i hjemmet, er å rydde etter kategori heller enn rom. Dette betyr at du istedenfor å rydde ett og ett rom, fokuserer på å rydde én og én kategori med gjenstander.

Begynn for eksempel med å rydde klær og tekstiler, og gå deretter videre til å rydde elektronikk eller papp/papir. Dette vil ofte gjøre ryddeprosessen mer oversiktlig, og litt mindre overveldende.

Det kan ofte være lurt å begynne med de enkle kategoriene, som for eksempel klær og sko. Begynner du med den mest tidkrevende kategorien, er det fort gjort å bli motløs. Det er imidlertid opp til hver enkelt å vurdere hvilken teknikk som passer best, naturligvis.

5. Lever skrot og avfall til mottak

Etter at ryddeprosessen er over, står du kanskje igjen med flere avfallssekker eller beholdere med ting som skal kastes. Se gjerne over at alt er sortert riktig, og frakt deretter avfallet til et godkjent avfallsmottak.

Dersom det er snakk om containere eller store avfallssekker, kan du som regel få hjelp til henting og transport til avfallsmottaket av et firma som bistår med avfallshåndtering. På den måten kan du føle deg trygg på at avfallet blir håndtert på en god og riktig måte.

Er det snakk om mindre mengder avfall etter opprydding i hjemmet, kan du kanskje klare å frakte alt avfallet til avfallsstasjonen selv. I så fall kan det være kjekt å ha en egnet tilhenger som kan festes på bilen.

6. Vasking og renhold

Etter opprydding i hjemmet har du forhåpentligvis klart å kvitte deg med ting du ikke har bruk for. Boligen er sannsynligvis mer ryddig enn hva den var, og dette gjør det enklere for deg å rengjøre den skikkelig.

Tørk bort støv, skitt og smuss fra tilgjengelige overflater som gulv, benker, vinduskarmer og lister. Benytt gjerne anledningen til å vaske vinduene, også.

Når det gjelder uteområder som terrasse, altan og innkjørsel, kan du rengjøre med en høytrykksspyler eller lignende.

7. Forsøk å holde det ryddig

Nå er hjemmet ditt ryddig og rent, og da gjelder det bare å holde det slik. Med jevnlig opprydding i hjemmet og gode rengjøringsrutiner, kan du forhindre at det samler seg opp store mengder rot på nytt.

Et tips er å gi alle ting sin egen plass, og deretter sørge for at tingene alltid plasseres tilbake til plassen sin etter bruk. Ha gjerne smarte oppbevaringsløsninger for småting som verktøy, leker og sportsutstyr. Bokser og kasser med merkelapper er alltid kjekt å ha.

Motta hjelp med avfallshåndtering

Avfallsekk.no tilbyr smarte avfallssekker som gjør det enkelt å sortere avfall under opprydding av hjemmet. Vi har store avfallssekker som rommer 1 800 liter, men også mindre sekker på 800 liter.

Enten du skal sortere hageavfall, trevirke, plast, metall eller andre ting, er det lurt å sortere ulike materialer hver for seg. Dette vil nemlig gjøre det mye enklere for deg å gjenvinne materialene i etterkant.

Du kan enkelt bestille sekk på nett. Om sekken bestilles online, sendes den til adressen din innen 24 timer. Du kan deretter fylle opp sekken(e) med skrot og andre ting.

Når du er ferdig med å fylle opp sekkene, kan vi hente og transportere avfallet til en avfallsstasjon. Enklere blir det ikke.

Bestill din avfallssekk i dag!