Uncategorized

Høstopprydning i garasjen gir en bedre vår

21. september 2022

Høstopprydning i garasjen gir en bedre vår

Mange norske husholdninger har både hagemøbler, høytrykkspylere, trampoliner og hageredskaper som skal ryddes inn før vinteren melder sin ankomst.

Siden disse tingene kan være nokså plasskrevende, er det kanskje behov for en liten opprydning i garasjen eller boden først. De fleste av oss har mange ting som ikke brukes, og som dermed tar opp unødvendig mye plass.

Det som er sikkert, er at det blir mye enklere å finne frem tingene du faktisk bruker til våren, dersom du gjør en liten innsats og rydder nå på høsten.

Hvorfor bør man flytte ting inn før vinteren?

Både griller, møbler, trampoliner, hageredskaper og høytrykksspylere kan være kostbare, og noe man helst vil kunne benytte seg av i mer enn én sesong. Da er det viktig med godt og riktig vedlikehold – ja, som å flytte ting innendørs før kulden og uværet setter inn for fullt.

Høytrykksspylere og elektrisk utstyr er sensitive for temperatursvingninger, og kan i verste fall ødelegges av kulde og fukt. Hagemøbler kan fort bli stygge eller ødelagte av alger eller rust, og det samme gjelder hageredskaper og griller.

Trampoliner, parasoller og lignende har store overflater og kan fort bli tatt av vinden når høst- og vinterstormene melder sin ankomst.

Ved å flytte tingene dine inn i en bod, garasje eller kjeller, kan du begrense faren for at de blir ødelagt av regn, vind eller kulde. På den måten slipper du å kjøpe nytt utstyr hver vår/sommer, noe som er både økonomisk, smart og miljøvennlig.

Høstopprydning i garasjen frigjør lagringsplass – slik kommer du i gang

Mange har garasjer eller boder som allerede er stappfulle av ting – enten det er søppel, pantegods eller ting de ikke bruker. Da blir det kanskje utfordrende å finne plass til tingene du ønsker å ivareta til neste vår/sommer.

Med en høstopprydning kan du ta en skikkelig gjennomgang i garasjen din, og kvitte deg med alt du ikke bruker eller ønsker å beholde. Her er noen tips til hvordan du går frem!

1. Kjøp avfallssekker for enkel sortering

Før du setter i gang med høstopprydning, er det viktig å huske på at avfallet bør sorteres riktig. Når du skal levere inn avfall hos miljøstasjoner, kreves det som regel at avfallet sorteres i spesifikke containere.

Sorteres ikke avfallet på forhånd, risikerer en mye ekstraarbeid. Derfor bør du tilrettelegge for enkel sortering underveis i ryddeprosessen, noe du blant annet kan oppnå ved å ha store big bags eller avfallssekker stående på eiendommen.

Ha gjerne én avfallssekk til elektronikk, én til plast og én til papp. Om du har farlig avfall som kjemikaliebokser eller malingsspann, skal dette også sorteres for seg. Med avfallssekker får du full oversikt over hva som skal hvor, slik at avfallet ikke blandes mens du rydder.

2. Rydd systematisk og effektivt

Når du skal sette i gang med høstopprydning, er det ofte veldig mye som skal ryddes – og oppgaven kan kanskje føles uoverkommelig. Men dersom du er effektiv, kan du få gjort mye på bare noen timer.

For å sikre høy effektivitet, kan du gjerne rydde sammen med noen andre. Det kan også være greit å ha en «regel» som sier at man alltid skal ha med seg noe ut av garasjen, slik at man ikke går tomhendt ut. Før du vet ordet av det har du frigjort mye plass.

3. Oppbevar småting i praktiske kasser og hylleløsninger

Dersom du har småting i form av verktøy, sportsutstyr og lignende som ligger på gulvet, kan disse ta opp mye dyrebar gulvplass som bør dedikeres til lagring av større ting.

Skaff deg gjerne smarte bokser, kasser og hyller som gjør at småtingene kan lagres på en mer praktisk og oversiktlig måte. Et tips er å merke boksene med lapper, slik at du vet nøyaktig hva som ligger hvor.

4. Kjør bort alt som skal kastes og gjenvinnes

Når du er ferdig med å fylle opp avfallssekkene med ting du ikke ønsker å beholde, er det tid for å levere dem inn til en miljøstasjon. Dersom det er snakk om tunge big bags fulle av ting, kan det være praktisk å bestille bortkjøring da sekkene bør løftes med kranbil.

Om du får hjelp med bortkjøring, slipper du å bruke tid på løfting, sikring og transport selv. Firmaet som hjelper deg vil også sørge for at tingene blir levert til avfallsmottaket for videre sortering. Noen materialer kan gjenvinnes og bli til nye ting, noe som er litt fint å tenke på!

Dersom du har en tilhenger eller stor bil, kan du selvfølgelig frakte avfallet ditt til gjenvinningsstasjonen selv – om du foretrekker det.

Plassering av ting som skal vinterlagres i garasjen

Når du er ferdig med høstopprydning i garasjen, ligger alt til rette for lagring av hagemøbler, trampoliner og annet utstyr du ønsker å ta vare på. Dersom ting er veldig plasskrevende, kan det lønne seg å demontere dem slik at du får plass til mest mulig på få kvadratmeter.

Det kan også være lurt å stable ting, dersom det lar seg gjøre. Kanskje du har hagestoler og blomsterkrukker som kan settes oppå hverandre? Plasser gjerne de største tingene bakerst, og de minste fremst. På den måten får du bedre oversikt over hva som står hvor.

Ta hensyn til luftfuktighet og temperatur

I en garasje, utendørs bod eller kjeller kan temperaturen svinge dersom man ikke har oppvarmingskilder. Med dårlig ventilasjon kan det også bli en del fukt i rommet, noe som igjen kan føre til mugg- og soppskader.

Ha gjerne en liten varmeovn og ventilasjonsmuligheter i garasjen, slik at tingene holder seg like fine frem til våren!

Bestill big bags til høstopprydning i garasjen

Hos Avfallsekk.no finner du big bags av høy kvalitet som gjør det lekende lett å komme i gang med høstopprydning i garasje, kjeller eller bod. Bestill avfallssekker800 eller 1 800 liter, og sorter avfallet ditt på 1, 2, 3.

Når du har fylt opp sekkene, kan du bestille henting og bortkjøring til miljøstasjon. Enkelt og greit. Og best av alt – du kan se frem til å bruke de fine hagemøblene dine til våren!