Uncategorized

Grønt borettslag: Enkel og smart avfallshåndtering

8. mai 2023

For borettslag som ønsker å bidra til det grønne skiftet, er det mange klimavennlige og bærekraftige tiltak som kan utføres. Dette handler ikke bare om energieffektivisering av boligene og ivaretakelse av grøntarealer, men også riktig og god avfallshåndtering.

Her er noen tips til hvordan man kan sortere avfall i et grønt borettslag eller sameie!

Spre kunnskap om riktig avfallshåndtering

Det er viktig å huske på at ikke alle beboerne i borettslaget nødvendigvis har så mye kunnskap om kildesortering og avfallshåndtering. Derfor kan det være smart av styret å gi beboerne en rask opplæring i hvordan det skal gjøres.

Ta gjerne utgangspunkt i denne sorteringsguiden, og lag en oversikt som kan skrives ut og henges opp der avfall sorteres. Det finnes mange ulike typer avfall, og i et borettslag kan det være snakk om alt fra hageavfall, glass og treverk, til isolasjon, plast, isopor, gips og asbest.

Hvordan gjøre avfallshåndteringen enklere for beboerne?

Når noe er enkelt og tilgjengelig, er det større sjanse for at det faktisk blir anvendt. Dette gjelder også ved avfallshåndtering. 

Har borettslaget hengt opp informative plakater som forklarer hva slags avfall som skal sorteres hvor? Da er neste steg å tilrettelegge for at sorteringen er enkel å utføre i praksis. Her gjelder det å sette ut oversiktlige og tydelig merkede beholdere for ulike avfallstyper.

På den måten vil det aldri være noen tvil om hvor plastikk eller papp skal sorters, eller hvor restavfallet skal. Sett frem avfallsdunker, big bags eller containere, slik at avfallet oppbevares der det skal.

Det er også en fordel om avfallsområdet er plassert sentralt nok til at alle har kort vei til sorteringsområdet. Dette reduserer sjansen for slurv, siden avfallsbeholderne er så lett tilgjengelige.

Hold avfallssorteringsområdet rent, oversiktlig og ryddig

Dersom borettslaget har et avfallsområde som er rotete og lite oversiktlig, er det større sjanse for feilsortering. Det er vanskelig å se hva som skal hvor, og det er fort gjort at farlig avfall som malingsspann havner sammen med plasten.

Er derimot avfallsområdet ryddig og oversiktlig, skal det mer til før man feilsorterer. Igjen er det viktig å sørge for merking av beholderne, enten det er avfallsdunker eller store avfallssekker.

Har borettslaget avfallssekker, kan det være praktisk med stativer som holder posene oppe. Da er det enkelt å kaste avfallet oppi posen. Jo lettere det er, jo større sjanse er det for at det blir gjort riktig!

Tilrettelegg for miljøvennlig avfallshåndtering også ved dugnader

I et grønt borettslag er det også viktig å sørge for at avfallet sorteres på en god og riktig måte under dugnader. 

De fleste borettslag har minst et par dugnader i året, og det blir ofte produsert store avfallsmengder. Da er det viktig å sortere avfallet slik at det belaster miljøet i minst mulig grad. Her er noen tips!

Reduser CO2-utslippet ved bestilling av avfallsbeholder

Tradisjonelt sett har mange borettslag og sameier bestilt inn store, tunge containere når det er dags for dugnad. Siden containere veier svært mye, må de fraktes til borettslaget ved hjelp av tunge transportkjøretøy som lastebiler.

Lastebiler kan ha et betydelig drivstoffutslipp, noe som ikke er bra for miljøet. Tenk derfor nøye gjennom om det virkelig er behov for container. Kan det kanskje være aktuelt med lettere big bags istedenfor?

Store avfallssekker eller big bags kan sendes per post, og kan dermed bidra til et lavere CO2-utslipp. 

Plasser big bags der dugnadsarbeidet utføres

En annen fordel med big bags, er at de er forholdsvis enkle å plassere der dugnadsarbeidet foregår. Sekkene er fleksible og veier lite, og kan derfor settes nærmest hvor som helst – i motsetning til store containere.

Dette gjør det enkelt for beboerne å sortere riktig! Det er for eksempel mulig å sette sekkene i de ulike sidegatene, slik at alle har kort vei til avfallsbeholdere.

Se over innholdet i beholderne

Når dugnaden er over, kan det være smart å ta en rask kontroll av innholdet i sekkene. Sjekk at alt er sortert riktig. Har det for eksempel havnet plast sammen med hageavfall, bør dette fjernes og sorteres i egnet beholder.

Si gjerne ifra til beboerne at sekkene vil bli gjennomgått i etterkant, da dette kan bidra til at færre slurver underveis.

Smart og enkel avfallshåndtering med big bags

Big bags er store og kraftige avfallssekker som er laget av vevd polypropylen. Dette kan være en god løsning for alle borettslag som vil legge til rette for enkel og smart avfallshåndtering. 

Enkelt fordi sekkene er fleksible og uproblematiske å plassere der avfallssorteringen skal foregå. Sekkene kan bestilles på nett, og når de er fylt opp kan man bestille henting. Man kan også levere sekkene til avfallsmottak selv, om man har mulighet til det.

Smart fordi det er både mer økonomisk og mindre plasskrevende enn tradisjonelle løsninger som containere. Dette er et godt valg for alle grønne borettslag som ønsker å minimere kostnadene for avfallshåndtering uten at det går utover sorteringsmulighetene.

Sammenlignet med en container, er kostnadene for en PP-sekk veldig lav. Husk likevel på at prisen for henting avhenger av innholdet i sekken. Det er for eksempel dyrere å frakte porselen og baderomsinventar, enn blandet plast.

Bestill PP-sekker til ditt grønne borettslag!

PP-sekker, big bags eller storsekker … Kjært barn har mange navn! Det som er sikkert, er at store avfallssekker kan være et nyttig verktøy for alle borettslag som vil gå foran i det grønne skiftet. Man gjør det enkelt for beboerne å sortere riktig, enten det er dugnad eller ikke.

Avfallsekk.no har PP-sekker i ulike størrelser, inkludert store avfallssekker på 1 800 liter og middels store sekker på 800 liter. Du finner dessuten egne spesialsekker som egner seg for sortering av asbestholdige materialer, noe som kan være aktuelt i eldre borettslag.

Avfallssekkene våre er av høy kvalitet, og har god vekttoleranse. De kan blant annet brukes til hageavfall, gips, elektronikk, treverk og isolasjon. Med sekker som dette vil alle i nabolaget kunne sortere avfallet riktig på 1, 2, 3.

Så snart sekkene er fulle, kan man bestille henting. Sekkene blir da hentet innen kort tid, og seinest innen tre dager.

Bestill big bags i dag, og få sekkene levert!