Uncategorized

Big bag sekker – alt du trenger å vite

21. september 2022

Big bag sekker – alt du trenger å vite

De siste årene har big bag-sekker blitt et populært alternativ til containere, og sekkene brukes hyppig både ved opprydningsprosjekter, oppussing og ved hagearbeid. De store sekkene kan nemlig by på mange fordeler!

I denne guiden finner du alt du trenger å vite om big bag-sekker. Vi ser blant annet nærmere på bruksområder, størrelser, priser og annen nyttig informasjon!

Hva er big bag-sekker?

Big bag-sekker – også kjent som store avfallssekker, storsekker, vevde sekker eller PP-sekker – er kraftige og store sekker som benyttes til avfall av ulike slag. Sekken er som regel laget av vevd polypropen (PP), som er en solid og robust plastsort.

Materialet er gjenvinnbart, og sekkene kan som regel brukes flere ganger. Det er ofte mulig å leie sekken når man har behov for den, noe som er både praktisk og miljøvennlig.

Sekken er som regel romslig og har kraftige, fleksible håndtak som gjør det mulig å heise den opp med en kranbil eller lignende etter at den er fylt.

Big bag-sekker finnes i ulike størrelser

Det finnes big bag-sekker i forskjellige størrelser, slik at man kan finne en sekk som er tilpasset behovene sine når det kommer til volum og vekt. Det finnes store avfallssekker som rommer omkring 1 800 liter eller 1,8 m3.

Om du ikke har behov for en veldig stor big bag, kan du også finne mindre varianter – for eksempel på 800 liter eller 0,8 m3.

Hvorfor velge en storsekk fremfor en container?

Big bag-sekker har i stor grad de samme anvendelsesområdene som en container, og kan derfor fungere som en alternativ løsning. En av de viktigste grunnene til at mange velger storsekker fremfor containere, er at de tar opp mindre plass.

En container kan være vanskelig og tidkrevende å plassere på tomten, enten det er på din privattomt eller en eiendom tilhørende et borettslag/sameie. Containere er som regel veldig store og tunge, og rommer typisk rundt 10–20 m3.

En storsekk derimot, tar kanskje opp 1,8 m3 eller lignende. Det er mulig å leie inn flere sekker dersom det er mye som skal kastes, og sekkene kan plasseres ulike steder på eiendommen noe som gjør plasseringsmulighetene mer fleksible.

En annen grunn til at mange velger big bag-sekker fremfor containere, er at sekker stort sett er et mer prisgunstig alternativ. Samtidig er sekkene robuste og av høy kvalitet, og kan romme tunge ting.

  • Krever mindre plass
  • Mer fleksibel plassering
  • Billigere
  • Høy kvalitet

Når er det aktuelt å bruke big bag-sekker?

Big bag-sekker kan være nyttige i mange ulike situasjoner, og brukes både av bedrifter, sameier, borettslag, velforeninger og private. Sekkene brukes først og fremst når man har behov for et sted å kaste avfall. Her er noen eksempler:

  • Oppussing og renovering
  • Byggeprosjekter
  • Hagearbeid
  • Dugnader
  • Opprydning i privatboliger
  • Kildesortering

Så lenge du har behov for å sortere eller legge avfallet ditt et sted, kan en big bag-sekk komme til nytte. Mange synes det er praktisk å bruke flere big bag-sekker, slik at man på en oversiktlig måte kan kildesortere avfallet sitt mens man rydder.

Under dugnader kan det for eksempel genereres mange ulike avfallstyper – som hageavfall, trevirke, steiner, jord, mur og restavfall. Med avfallssekker kan alle som deltar på dugnaden få oversikt over hva som skal hvor, og en slipper ekstraarbeid med sortering i etterkant.

Hvordan er prosessen når man trenger en big bag?

Dersom du, bedriften din eller sameiet trenger en big bag, er det enkelt å bestille dette på nett. I enkelte tilfeller kan man også finne en lokal forhandler som leier ut eller selger avfallssekker direkte, slik at man kan få en big bag på dagen.

Når avfallssekken er plassert på tomten, kan man begynne å fylle den opp med ønsket avfall – enten det er treverk, isolasjon, gips, betong, hageavfall, keramikk eller elektronikk.

Husk at det er smart å ha flere sekker dersom avfallet ikke skal sorteres i samme avdeling hos gjenvinningsstasjonen. Elektronikk skal for eksempel sorteres for seg selv som EE-avfall, mens hageavfall skal et annet sted.

Når din big bag er fylt opp, kan du enkelt bestille henting og transport til et avfallsmottak. Dette gjør prosessen lettvint, lite tidkrevende og ikke minst – miljøvennlig. Mye av avfallet ditt kan sannsynligvis gjenvinnes eller brukes til forbrenning og varmeproduksjon.

Plassering av avfallssekk

Når du skal bruke big bag-sekker er det greit å tenke litt over hvor sekkene plasseres på eiendommen din. Husk for eksempel på at sekken ikke bør stå mer enn ti meter unna der kranbilen skal stå.

Står sekken vanskelig til eller er for langt unna, kan dette komplisere henting av sekken når den er fylt – noe som kan gi mye ekstraarbeid.

Om du har behov for å plassere din big bag på et fortau, er det også viktig å sørge for at personer, rullestoler og barnevogner har plass til å passere. Sørg for at det er minimum 1,5 meter fri passasje ved siden av sekken.

Ellers kan det også nevnes at du ikke bør plassere big bag-sekker for nærme veggen til boliger eller andre bygninger dersom den inneholder avfall som er brannfarlig.

Hvor mye vekt tåler big bag-sekker?

Når du skal fylle big bag-sekker er det først og fremst lurt å følge leverandørens anvisninger når det kommer til maksimal vekt og volum. En grei tommelfingerregel er at avfallet ikke skal overstige sekkens kant.

Vedrørende maksimal vekt, vil dette avhenge av sekkens størrelse og hva slags materiale den er laget av. Typisk vil du kunne fylle sekken med omkring 500–1 000 kilo – noen ganger mer.

Hva koster en big bag-sekk?

Prisen for big bag-sekker vil som regel variere etter antall og størrelse. Dersom du trenger mange eller ekstra store avfallssekker, vil dette vanligvis koste litt mer enn få og små sekker. Husk at prisen også kan påvirkes av ekstratjenester som henting og transport til mottak.

Det vi kan si, er at big bag-sekker på generell basis er et prisgunstig alternativ. Du vil som regel få denne løsningen langt billigere enn tilsvarende containere. 

Hos Avfallsekk.no kan du bestille prisgunstige big bag-sekker av høy kvalitet. Vi bistår med henting av sekken, slik at prosessen blir enklest mulig for deg som kunde. Kontakt oss om du lurer på noe!